Natalia Gmyrek

Jestem półfinalistką VI edycji programu MasterChef. Uwielbiam pisać, fotografować i pracować z ludźmi. Codziennie stawiam sobie nowe wyzwania. Wiem, że życie jest zbyt krótkie, żeby jeść niesmaczne dania.

Czekoladowe ciastka i kawa Colombia Narino Strabucks

Czekoladowo orzechowe ciasteczka i kawa Colombia Narino Starbucks

Dziś są moje urodziny! Nie mogłam nie rozpocząć tego dnia od słodyczy, które kocham i pysznej kawy na dobry start! Dziś na warsztat biorę ciemnopaloną kawę Colombia Narino z popularnej sieci Starbucks. Jeśli regularnie czytasz mojego bloga, to już wiesz, że w Starbucks możesz kupić kawę w ziarnach, poprosić baristę o zmielenie i przygotować ją sobie w domu. Możesz też zmielić ją za pomocą młynka. Ja swoją kawę przygotowałam metodą french press. Inne metody parzenia kawy ze Starbucks w domu, możesz poznać w poprzednim wpisie.

ciastka i colombia

Jaka jest kawa Starbucks Colombia Narino?

Colombia Narino to kawa ciemnopalona o wyraźnych aromatach czekolady i orzechów. W początkowej fazie próbowania odczuwam ziołowe smaki, finisz natomiast przywodzi na myśl orzechy włoskie. Moim zdaniem to najlepsza kawa dla miłośników słodyczy. Zwłaszcza tych klasycznych o ciężkich czekoladowych nutach. Stąd moja propozycja połączenia tej kawy z cudownymi ciastkami czekoladowo orzechowymi.

ciastka i colombia

FOODPAIRING DLA KAWY COLOMBIA NARINO:

Czekoladowe ciastka i kawa Colombia Narino Strabucks.

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%

150g masła

150g orzechów włoskich

150g orzechów nerkowca

1,5 szklanki mąki

4 łyżki kakao

210g brązowego cukru

2 jaja

100ml mleka

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Każdą kostkę czekolady przekroić na cztery części.
Masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać cukier, jajka i ucierać mikserem. Następnie dodać mleko i wymieszać.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Sypkie składniki wsypać do miski z masą i dokładnie wymieszać. Uwaga, ciasto będzie bardzo gęste.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i kilka minut podprażyć na suchej patelni. Następnie dodać je do ciasta wraz z kawałkami czekolady. Całość dokładnie wymieszać.
Formować kulki z ciasta i rozpłaszczać je na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza.

ciastka i colombia

Czy wiesz, że…

⇒ Na moim instagramie @natalia_gmyrek trwa właśnie konkurs, w którym Ty i dwoje Twoich przyjaciół możecie zgarnąć paczki z ciastkami przygotowanymi przeze mnie. Konkurs trwa do środy.

⇒ Wystarczy, że…
-oznaczysz w poście dwoje swoich przyjaciół, którzy wraz z Tobą mają zgarnąć ciastka,
-napiszesz, dlaczego to właśnie Wy powinniście zgarnąć słodkie paki,
-w środę wybiorę trójkę, której wyślę słodkie upominki, wykonane przeze mnie.

 

Całuję
Natalia Gmyrek
Wszystkiego słodkiego z okazji moich urodzin!

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Natalia Gmyrek

Theme by Anders Norén