Natalia Gmyrek

Jestem półfinalistką VI edycji programu MasterChef. Uwielbiam pisać, fotografować i pracować z ludźmi. Codziennie stawiam sobie nowe wyzwania. Wiem, że życie jest zbyt krótkie, żeby jeść niesmaczne dania.

Czekoladowe naleśniki z pomarańczą i chilli, kawa Ethiopia Starbucks

Ostro i słodko!
Czekoladowe naleśniki z pomarańczą i chilli, kawa Ethiopia Starbucks.

O łączeniu smaków i wzajemnym ich oddziaływaniu na siebie pisałam przy okazji wegańskiej owsianki i kawy Veranda.

W tym wpisie powiem nieco więcej o kawie Ethiopia, którą możecie kupić w sieciach Starbucks i parzyć samemu w domu za pomocą różnych dostępnych metod. Ja swoją kawę przygotowałam metodą french press.

naleśniki i kawa Ethiopia

JaKA JEST ETHIOPIA?

Ethiopia to kawa ciemnopalona, o wyraźnych nutach cytrusowych. Jest delikatna i aksamitna w smaku, bardzo pasuje do czekolady i pieprznych przypraw. Idealnie sprawdza się podawana na zimno,  zkostkami lodu i plastrami pomarańczy czy limonek.

naleśniki i kawa ethiopia

Propozycja dania do kawy Ethiopia:

Czekoladowe naleśniki z limonkowym twarogiem i aromatycznym pomarańczowym musem chilli.

Składniki ciasto:

  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 4 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

 

Składniki twaróg:

  • 250g twarogu półtłustego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki cukru
  • skórka otarta z dwóch limonek

 

Składniki mus:

  • skórka otarta z dwóch pomarańczy + fileciki miąższu (bez białych błonek)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta płatków chilli
  • włosy chilli do ozdoby

Ciasto: Jajka ubić mikserem z cukrem, mlekiem, wodą, i solą. Dodać przesianą mąkę i kakao i wymieszać. Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać. Odstawić ciasto do odpoczynku. Następnie smażyć naleśniki na wysmarowanej i rozgrzanej patelni.

Farsz: Ser rozgnieść widelcem i wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Mus: Otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Następnie pozbawić miąższ błonek (można wyfiletować). Na patelni rozgrzać masło, dodać pomarańcze i skórkę, cukier i chilli i zagotować.

Naleśniki przekładać farszem limonkowym a wierzch polewać musem pomarańczowym z chilli.

naleśniki i kawa ethiopia

FOODPAIRING:

⇒ Cytrusowe nuty idealnie współpracują zarówno w kawie jak i w daniu.

⇒ Czekoladowe naleśniki wspaniale podkreślają z czekoladowym temperamentem Ethiopii.

⇒ Chilli nadaje charakteru daniu, jednocześnie określa pieprzne aromaty kawy.

⇒ Lekkość i świeżość dania pasuje do Ethiopii podawanej na zimno.

Smacznego!
Natalia Gmyrek

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2018 Natalia Gmyrek

Theme by Anders Norén