Natalia Gmyrek

Jestem półfinalistką VI edycji programu MasterChef. Uwielbiam pisać, fotografować i pracować z ludźmi. Codziennie stawiam sobie nowe wyzwania. Wiem, że życie jest zbyt krótkie, żeby jeść niesmaczne dania.

Zupa krem z pieczonych buraków

Krem z buraków jest pierwszą zupą w tej formie, która mnie zaintrygowała. Nie wyobrażam sobie jej, bez towarzystwa mleka kokosowego!

Składniki:

6 dużych buraków
2 szklanki mleka kokosowego
Sól i pieprz
Pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Łyżeczka tymianku
Garść słonecznika
2 szklanki wody

Buraki upiecz w papierze do pieczenia w 200 stopniach do miękkości. Unikaj pieczenia w folii aluminiowej i workach różnego rodzaju, gdyż nie jest to zdrowe.

Ja wykładam tortownicę papierem do pieczenia, wkładam buraki i nakrywam kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj posiekany czosnek, sól, pieprz i tymianek. Usmaż po 30 minutach marynowania.

Słonecznik upraż na suchej patelni.

Kiedy buraki będą miękkie, przełóż je do garnka, zalej mlekiem kokosowym i 2 szklankami wody. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj.

Zupę podawaj z usmażonym kurczakiem i uprażonym słonecznikiem 🙂

Pochwal się na moim facebooku lub instagramie, zdjęciami zupy, którą wykonasz. Smacznego!

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2019 Natalia Gmyrek

Theme by Anders Norén