Home PrzepisyPrzekąski Bananowe placki owsiane

Bananowe placki owsiane

by Natalia Gmyrek

Bananowe placki owsiane- dzieci to kochają!

Dzisiaj zdradzę Wam przepis na placki, które robię już chyba codziennie. Bananowe placki owsiane goszczą u nas czasem na śniadanie, a jeśli nie, to już na pewno są zabierane na wynos. Czy idziemy na spacer, czy na plac zbaw, czy idę do pracy, placki mam zawsze pod ręką.

Bananowe placki owsiane- pyszne, zdrowe i sycące!

Płatki owsiane są bardzo sycące. Dzięki nim długo nie odczuwamy głodu a energia z takiego posiłku jest uwalniana przez długi czas. Banany również dodają energii i uczucia sytości, ale przede wszystkim dodają plackom naturalną słodycz, dzięki czemu nie używam już żadnych słodów.

Ta propozycja jest genialną alternatywą na drugie śniadanie do szkoły czy przedszkola, na spacer, czy wycieczkę. Mój syn je uwielbia. Dodatkowo płatki owsiane bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, w tym na perystaltykę jelit. Bardzo ważne, aby dzieci miały je uwzględnione w swojej diecie. Ale umówmy się, nie każde dziecko zje miseczkę płatków owsianych czy musli. Dlatego polecam Wam wypróbować bananowe placki owsiane.

Bananowe placki owsiane

Bananowe placki owsiane- dzieci to kochają! Dzisiaj zdradzę Wam przepis na placki, które robię już chyba codziennie. Bananowe placki owsiane goszczą u nas… Przepisy Bananowe placki owsiane European Print This
Serves: 1 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej

Instructions

Rozklepujemy jajka widelcem w misce.

Rozgniatamy banany widelcem i łączymy z jajkami.

Wsypujemy płatki owsiane i mąkę i mieszkamy.

Rozgrzewamy patelnię teflonową do bardzo wysokiej temperatury i krótko smażymy placki bez tłuszczu z obu stron. Masę wykładam łyżką bezpośrednio na patelnię i delikatnie formuję placuszki.

Wskazówki:

→ Używam płatków owsianych bio lub płatków gryczanych.

→ Banany muszą być bardzo dojrzałe. Mogą być wręcz brązowe. To świetna alternatywa dla tych owoców, które czasem zalegają nam w kuchni i nie wiemy co z nimi zrobić. Ja nie lubię jeść takich bardzo dojrzałych, za to świetnie się nadają do ciast czy bananowych placków owsianych.

→  Potrzebujesz dobrej jakości teflonowej patelni, żeby nie używać żadnego tłuszczu. Uważaj, bo placuszki smażą się na patelni bardzo szybko i łatwo je przypalić.

→ Placki wspaniale smakują za równo na ciepło, jak i na zimno. Można je również odgrzać na drugi dzień na patelni, po nocy w lodówce. Smakują równie dobrze i nic się nie marnuje 🙂

Koniecznie daj mi znać w komentarzu pod przepisem, lub pod postem na instagramie. Chciałabym wiedzieć, jak nasz ulubiony przepis na bananowe placki owsiane sprawdził się u Was w domu.

Smacznego!
Natalia Gmyrek

You may also like

Leave a Comment

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Pewnie nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj