fbpx
Home PrzepisyDesery Czekoladowe ciastka i kawa Colombia Narino Starbucks

Czekoladowe ciastka i kawa Colombia Narino Starbucks

by Natalia Gmyrek

Czekoladowo orzechowe ciastka i kawa Colombia Narino Starbucks

Kocham słodycze! A nie ma nic lepszego, niż pyszna kawa dla towarzystwa. Dziś na warsztat biorę średnio paloną kawę Colombia Narino z popularnej sieci Starbucks. Jeśli regularnie czytasz mojego bloga, to już wiesz, że w Starbucks możesz kupić kawę w ziarnach, poprosić baristę o zmielenie i przygotować ją sobie w domu. Możesz też zmielić ją za pomocą młynka. Ja swoją kawę przygotowałam metodą french press.

Jaka jest kawa Starbucks Colombia Narino?

Colombia Narino to kawa średnio palona o wyraźnych aromatach czekolady i orzechów. W początkowej fazie próbowania odczuwam ziołowe smaki, finisz natomiast przywodzi na myśl orzechy włoskie. Moim zdaniem to najlepsza kawa dla miłośników słodyczy. Zwłaszcza tych klasycznych o ciężkich czekoladowych nutach. Stąd moja propozycja połączenia tej kawy z cudownymi ciastkami czekoladowo orzechowymi.

FOODPAIRING DLA KAWY COLOMBIA NARINO:

Do tej kawy idealnie pasuje ciemna, gorzka czekolada oraz orzechy. Te nuty będą się przenikać podczas spożywania ciastek i kawy.

Czekoladowe ciastka i kawa Colombia Narino Strabucks

Czekoladowe ciastka

Czekoladowo orzechowe ciastka i kawa Colombia Narino Starbucks Kocham słodycze! A nie ma nic lepszego, niż pyszna kawa dla towarzystwa. Dziś na warsztat… Przepisy czekolada, czekoladowe ciastka, orzechy European Print This
Serves: 30 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 150g masła
  • 150g orzechów włoskich
  • 150g orzechów nerkowca
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 210g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 100ml mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instructions

Każdą kostkę czekolady przekroić na cztery części.

Masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać cukier, jajka i ucierać mikserem. Następnie dodać mleko i wymieszać.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Sypkie składniki wsypać do miski z masą i dokładnie wymieszać. Uwaga, ciasto będzie bardzo gęste.

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i kilka minut podprażyć na suchej patelni. Następnie dodać je do ciasta wraz z kawałkami czekolady. Całość dokładnie wymieszać.

Formować kulki z ciasta i rozpłaszczać je na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celsjusza.

Koniecznie dajcie mi znać jak Wam smakują te ciastka. Muszę Wam się przyznać, że to moje ukochane. Lubię je zdecydowanie bardziej, niż te najeżone bakaliami ciastka wiodącej firmy na rynku. Moim zdaniem te są wyjątkowo pyszne.

WSKAZÓWKI:

Masa będzie baaaaardzo gęsta i lepka. Do formowania ciasteczek warto obsypać ręce odrobiną mąki. W ostatniej fazie mieszania należy uważać, aby silnik miksera się nie spalił. Warto wymieszać masę łyżką lub ręką w rękawiczce.

Całuję!
Natalia Gmyrek

You may also like

Leave a Comment

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Pewnie nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj