Lody malinowo jogurtowe bez białego cukru!
Najpyszniejszy i najzdrowszy pomysł na deser dla każdego łasucha. Nic tak nie cieszy jak słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia!
Ja bez wyrzutów sumienia przygotowałam dla Was ten wpis. Pamiętajcie, żę w sezonie można, a nawet trzeba używać świeżych owoców. Poza sezonem warto sięgać po te mrożone. Przepis jest uniwersalny, bo możecie zastąpić maliny i jeżyny, takimi owocami, jakie lubicie. Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia.
Jako formy możecie użyć dowolnych foremek do lodów, kubeczków po małych jogurtach, foremek na kostki lodu, a nawet małych pojemniczków na pokarm. Kształt może być dowolny. Przed mrożeniem wkładamy patyczki do pojemniczków i pyszny deser gotowy. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że nawet nie trzeba używać patyczków, można podać lody skrobane z większego pojemnika, albo użyć foremek na kostki lodu i zajadać deser łyżeczką. Jeśli macie dzieci, polecam użyć silikonowe foremki na kostki lodu o różnych kształtach, to dopiero jest zabawa!

Ingredients
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 250 g mrożonych malin
- 100 g śmietanki 30–36%
- 120 g ksylitolu
Instructions
Rozmrożone maliny miksujemy ze śmietanką i ksylitolem.
Przekładamy masę do miski i i dodajemy jogurt naturalny. Delikatnie mieszamy.
Napełniamy masą foremki do lodów i mrozimy minimum 4 godziny.
Jeśli chcecie, aby lody wyglądały atrakcyjnie, to postarajcie się nie łączyć dokładnie musu z jogurtem. Ja dodałam odrobinę musu na foremki i wcześniej je zamroziłam, na koniec wlewając masę i mrożąc raz jeszcze. Dzięki temu czerwony mus zastygł na różowych lodach. Ot lifehack Gmyrkowej 🙂
Liczę, że podzielicie się ze mną efektami swojej pracy 🙂
Ten i pozostałe moje przepisy możecie również przeczytać w 23-cim numerze Dolnośląskiego Magazynu Kocioł.
Zostawiam Was z pysznościami!
Smacznego!
Natalia Gmyrek