Home Recenzje kulinarne Ovo Bar & Restaurant

Ovo Bar & Restaurant

by Natalia Gmyrek

Ovo Bar & Restaurant- Restauracja Hotelu Double Tree By Hilton

Budynek Ovo, Restauracja Ovo i hotel Double Tree by Hilton.

Zanim jednak przejdziemy na kulinarną stronę mocy, po której spędzimy większość wspólnego czasu, spieszę Wam wyjaśnić kilka kwestii lokalizacyjnych. Nazwa „Ovo Bar & Restaurant” jest bezpośrednio związana z samym budynkiem OVO. W budynku tym znajduje się pięciogwiazdkowy hotel znanej i cenionej na całym świecie sieci DoubleTree by Hilton, biura oraz luksusowe apartamenty. Są także restauracje, kawiarnie, sala balowa, patio z ogrodem wewnętrznym, centrum konferencyjne, kasyno oraz centrum fitness z basenem i spa. Na ostatnim piętrze mieszczą się penthouse’y. Ideą było stworzenie miejsca, które oferowałoby swoim klientom kompleksową obsługę. Ja skupię się dzisiaj na Ovo Bar & Restaurant.

Mocne strony Ovo Bar & Restaurant

Wystrój i atmosfera w Ovo Bar & Restaurant

Ovo Bar & Restaurant cieszy oko pięknym, ciepłym i eleganckim wystrojem. Jak na restaurację pięciogwiazdkowego hotelu Hilton przystało, wszystko tu jest na wysokim poziomie. Elegancję czuć już od wejścia, gdzie kelnerzy czekają, aby z uśmiechem odprowadzić gościa do stolika. Wraz z mamą miałyśmy przyjemność brać udział w wieczorze Jazzowym, który uświetniła Sonia Hornatkiewicz i Maciek Czemplik wraz z zespołem.

Wieczór spędziłyśmy na otwartej przestrzeni kompleksu Ovo, gdzie cudowną atmosferę uświetniała muzyka, dobre jedzenie i ogień. Restauracja Ovo Bar & Restaurant organizuje wieczory muzyczne na patio, połączonym z plażą miejską. Zimą natomiast, zewnętrzna chatka przystrajana jest lampkami i serwowane dzisiaj drinki i zimne napoje, zamieniają się w grzane wino! Zabieram Was w smakowitą podróż po Ovo Bar & Restaurant. Kochane koniecznie załóżcie szpilki! Moi drodzy, wiązać krawaty. Będzie szykownie!

Obsługa i Menu w Ovo Bar & Restaurant

Muszę przyznać, że bardzo uważnie przyglądam się obsłudze w lokalach gastronomicznych. Wszak dobry kelner jest na wagę złota. A dobry kelner, to kelner który zna na wylot menu miejsca w którym pracuje, lubi to co robi i ma wiedzę oraz urok osobisty. Warto pamiętać, że to kelner zapewnia lokalowi obroty, towarzyszy klientom podczas wyboru dania i ma zapewnić mu taką atmosferę, aby wyszedł zadowolony i przyszedł ponownie. Kto z nas nie spotkał się nigdy z sytuacją, gdzie wspaniałe doznania kulinarne zostały zniweczone przez obsługę sprawiającą wrażenie pracy za karę? Ja się spotkałam i to nie raz. Jednak w tym wypadku nie ma mowy o takiej sytuacji. My zdecydowanie byłyśmy obsługiwane przez znakomitą kelnerkę- Adę.

Ovo Bar & Restaurant ma trzy rodzaje menu. W pierwszym z nich znalazłam propozycje koktajli i soft drinków. Szalenie cenię sobie miejsca, gdzie barmani są elastyczni i potrafią przygotować coś spoza karty na specjalne życzenie. Postanowiłam sprawdzić tą przestrzeń i zdecydowanie mogę powiedzieć, że barmani Ovo czują się w temacie jak ryby w wodzie. Miałam ochotę na coś słodko kwaśnego, bez alkoholu i dostałam napój smakowo wyważony w punkt. Dokładnie taki, na jaki miałam ochotę. To się ceni, kiedy załoga jest kreatywna a menu nas nie ogranicza.

Drugim rodzajem karty jest Ovo Beach Club menu. Jest to menu sezonowe, wiosenno letnie, które składa się z najlepszej jakości owoców morza sprowadzanych z Francji.

Trzeci rodzaj menu, to menu A’la carte. Dzieli się ono na: Tapas menu, Przystawki, Dania Główne, Dania z grilla, Dodatki, Klasyki i Desery. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała dania z prawie każdej kategorii. W wyborze znakomicie pomagała nam kelnerka, opowiadała o daniach i dodatkach, sposobie przygotowywania i o załodze kuchni. Właśnie! Załoga… bez niej nie byłoby tych pyszności. Więc zanim opowiem Wam o tym, co zjadłyśmy, słów kilka o szefach kuchni.

Kuchnia w Ovo Bar & Restaurant

Szefem kuchni w Ovo Bar & Restaurant jest Piotr Apanel.

Profesjonalista z wieloletnim doświadczeniem.
Zaczynał w uhonorowanych gwiazdkami Michelin Claridge’s i Savoy.
Później pracował w najbardziej renomowanych restauracjach i hotelach, między innymi St. James’s Hotel and Club, Hilton Cobham Hotel, Le Champignon Sauvage (dwie gwiazdki Michelin), a także w Maze (jedna gwiazdka Michelin) i Rosette Gordona Ramsay’a i Davida Matthiasa.
Znany wrocławskim smakoszom chociażby z Mosaiqe Restaurant & Wine Lounge.
W OVO Bar & Restaurant pod jego kierownictwem pracuje około 20 osób.

Sous Chef’em jest Igor Arent-Rabiej

W OVO Bar&Restaurant pracuje od maja 2016 roku jako zastępca szefa kuchni.
Od lat specjalizuje się w eventach typu Food&Wine Paring, a pracę kucharza zaczął w 2011 roku
w jednej z wiodących restauracji z kuchnią polską we Wrocławiu (obecnie Sukiennice 7).
Pracował również w Mosaiq Restaurant & Wine Lounge, dochodząc do stanowiska zastępcy szefa kuchni.
W restauracji OKWineBar jako zastępca szefa kuchni odpowiedzialny był m.in. za kształt menu.

Tapas, przystawki, dania główne i desery.

Tapas- Szarpana kaczka / Nam Jim z marakują / zielona papaja / kukurydza
Ovo Bar & Restaurant

Ta propozycja z Tapas menu zdecydowanie zaskakuje swoją konsystencją. Delikatna w smaku kaczka, aksamitny dip i chrupiący czips. Idealnie skomponowane danie pod względem tekstur zapewnia nam różnorodność. Tutaj tak jest. Jest delikatnie, aksamitnie, ale też szorstko i chrupiąco.


Przystawka- Podwędzana jagnięcina / ziemniak / ogórek / sos z muli i nasturcji / orzechy włoskie

Ovo Bar & Restaurant

Przede wszystkim uczta dla oczu! Cudownie podane danie, mogłabym je fotografować bez końca. Soczysta, miękka i delikatna jagnięcina i pieczone ziemniaczki. Ta przystawka zdecydowanie rozpływała się w ustach. Idealne danie dla koneserów walorów smakowych, ale też wizualnych.


Danie Główne- Ravioli z grzybami, szpinakiem i ricottą / espuma z sera pecorino / buerre noisette / rukola

Ovo Bar & Restaurant

To bez wątpienia moje ulubione danie! Mogłabym je jeść bez końca. Uwielbiam mączne wegetariańskie dania. Pierogi, makarony, kluski wszelkiego rodzaju, jeśli są dobrze przygotowane, zawsze skradną moje serce. Moja mama mówi, że jak tańczę podczas jedzenia, to znaczy, że danie jest absolutnie przepyszne. Tym razem tańczyłam! Tańczyłam i nic nie mówiłam a to się zdarza nieczęsto. Delikatne ciasto ravioli, idealnie doprawione wnętrze i delikatnie słodkawy sos! Aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie. Uważam, że tego dania powinien spróbować każdy.


Danie z grilla- Sezonowa polędwica wołowa (250g), sos z zielonego pieprzu, grillowane warzywa

Ovo Bar & Restaurant

Tutaj kubki smakowe wariują. Nie zamawiam zbyt często mięs z grilla ani steków. Wiele razy zamówiłam danie, z którego byłam niezadowolona. Muszę przyznać, że nie jestem koneserem mięs, w przeciwieństwie do mojej mamy. Sezonowa polędwica wołowa, to był jej wybór! I wiecie co? Szalenie się cieszę. Bo chyba jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrze przygotowanego mięsa. Soczyste, miękkie, różowe w środku i przyprawione bardzo klasycznie. Ale absolutnym hitem jest sos z zielonego pieprzu! Słodki, kwaśny i pikantny jednocześnie. Panie Piotrze! To była prawdziwa uczta dla podniebienia!


Deser- Mrożone parfait z moreli i likieru Pimms / ogórek / łagodny sos satay / migdałowo-herbaciane ciastko

Ovo Bar & Restaurant

Przyznam się, że ten deser zamówiłyśmy z czystej ciekawości. Ogórek w deserze? I to z likierem? Ciekawość zwyciężyła. Muszę powiedzieć, że chyba po raz pierwszy nie jestem w stanie opisać słowami tego co czułam podczas jedzenia deseru. Zdecydowanie oba desery zaliczam do kuchni fusion. Próbowanie obu deserów było dla mnie zupełnie nowym doświadczeniem.


Deser- Tarta / zioła / krem angielski z kwiatem czerwonokrzewu / beza / karmel / dżem owocowy

Ovo Bar & Restaurant

Fusion i kuchnia molekularna. Każdy zna bezę, większość jadła choć raz sos angielski w swoim życiu, a tarta… niby żadna nowość. Dobrze, więc zamawiam. Dostaję, i oczom nie wierzę. Zupełnie nowy wymiar tradycyjnej tarty. Absolutnie inspirujący deser.


Iść, czy nie iść? Oto jest pytanie!

Zdecydowanie iść! Bardzo eleganckie miejsce, intrygujące menu i ciepła atmosfera. To lubię! Idealne miejsce, aby uciec od zgiełku centrum miasta, miejsce na randkę, oświadczyny, czy kolację z wyjątkową osobą, której chcemy powiedzieć proste DZIĘKUJĘ. Moja mama była zachwycona! Dodam, że w Ovo Bar & Restaurant świętowałyśmy spóźniony Dzień Mamy! To było moje ‚Dziękuję!’. Dziękuję, że jesteś mamo! Dziękuję, że tworzycie taką piękną atmosferę i tak karmicie w Ovo Bar & Restaurant. Fajnie, że mogę robić to co kocham!

Ovo Bar & Restaurant Natalia Gmyrek

Życzę Wam Smacznego!
Wkładajcie szpilki, wiążcie krawaty i koniecznie dajcie się porwać elegancji i klimatowi tego miejsca!

Więcej informacji na temat Ovo Bar & Restaurant znajdziecie tutaj:

[su_button url=”http://ovobarandrestaurant.pl/” target=”blank” background=”#909090″ color=”#ffffff” icon=”icon: hand-o-up”]WWW[/su_button] [su_button url=”https://web.facebook.com/OvoBarAndRestaurant/” target=”blank” background=”#909090″ color=”#ffffff” icon=”icon: facebook-square”]Facebook[/su_button] [su_button url=”https://www.instagram.com/ovobarandrestaurant/” target=”blank” background=”#909090″ color=”#ffffff” icon=”icon: instagram”]Instagram[/su_button] [su_button url=”https://web.facebook.com/pg/OvoBarAndRestaurant/menu/?p_ref=pa” target=”blank” background=”#909090″ color=”#ffffff” icon=”icon: hand-peace-o”]Menu[/su_button]

Całuję!
Natalia Gmyrek

You may also like

Leave a Comment

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Pewnie nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj