fbpx
Home PrzepisyObiady Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

by Natalia Gmyrek

Makarony w moim domu

Makarony w moim domu goszczą bardzo często. Między innymi dlatego, że szybko się je przygotowuje a chłopaki je uwielbiają. Dodatkowo sosy świetnie nadają się do mrożenia. Mam w zwyczaju przygotowywać ich za każdym razem nieco więcej i zachowywać na dzień, w którym nie mam czasu gotować. Nie oszukujmy się, ale my mamy, czasem nie mamy czasu 😉

Jak w każdym daniu, ważne są przyprawy. U nas w domu jest ich mnóstwo. Wszystko zawsze jest doprawione dość intensywnie, a mój syn od najmłodszych lat był przyzwyczajany do jedzenia ze smakiem :p

Drugą ważną dla mnie rzeczą jest jakość składników. Nie ma co liczyć na to, że ze słabej jakości pomidorów, zrobimy wybitny sos. Czy, że z najtańszego sera zrobimy idealną zapiekankę. Jeśli przygotowywaliście PASSATĘ POMIDOROWĄ z mojego przepisu, który stworzyłam jakiś czas temu,
w sezonie pomidorowym, to w tym momencie idealnie się Wam przyda. Możecie też oczywiście kupić gotową passatę pomidorową, jednak nic nie zastąpi tej domowej.

Do spaghetti bolognese najlepszym mięsem będzie to mielone przy Was w sklepie mięsnym. Ja najczęściej wybieram najładniejsze kawałki wołowiny, wieprzowiny i boczku. Proszę ekspedientkę, żeby mi je zmieliła na grubo. Dzięki temu mam pełną kontrolę nad tym co podaję w moim daniu.

Spaghetti bolognese

Makarony w moim domu Makarony w moim domu goszczą bardzo często. Między innymi dlatego, że szybko się je przygotowuje a chłopaki je uwielbiają.… Obiady spaghetti bolognese, spaghetti European Print This
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • makaron do spaghetti
  • 1l passaty pomidorowej
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie używamy świeżych i dojrzałych)
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • parmezan

Instructions

Jedną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, w którym będziemy gotować sos.

Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i dusimy z cebulą. Kiedy już nieco zmiękną, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do miękkości warzyw.

W tym czasie na osobnej patelni smażymy mięso mielone doprawione solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku.

Do warzyw wciskamy pozostałe dwa ząbki czosnku, bazylię, oregano, sól i pieprz i wlewamy passatę oraz krojone pomidory. Po ok 20 min duszenia, dodajemy usmażone mięso mielone. Gotujemy ok 10-20 min bez przykrycia, aby sos nam nieco odparował. Czas gotowania jest uzależniony od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.

Na koniec gotujemy makaron spaghetti al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą, polewamy sosem i posypujemy tartym serem.

Najczęściej popełniane błędy

Wskazówki:

→ Mięso mielone smażę na osobnej patelni, ponieważ (w zależności od jakości) zawiera
w sobie wodę. Smażąc je osobno, mam pełną kontrolę nad ilością płynu, który zazwyczaj odlewam z patelni do zlewu. Dzięki temu mam gwarancję, że mięso w sosie będzie usmażone a nie uduszone.

→ Pamiętajcie, żeby mięso wkładać na rozgrzany na patelni olej. W przeciwnym razie zanim mięso się zamknie, to wchłonie zbyt dużo tłuszczu i będzie niesmaczne. Mięso również doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem przed włożeniem go na patelnię.

→ Makaronu nie przelewamy zimną wodą, ponieważ wypłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie spływał po nim, zamiast się do niego przyklejać. W rezultacie często zdarza się, że większość sosu zostaje nam na talerzu a my zjedliśmy suchy makaron. Dlatego gotujemy go na sam koniec i podajemy z gorącym sosem.

→ Sos i makaron muszą być gorące, aby ser się rozpuścił. Oczywiście trzemy go na drobnych oczkach.

→ Wystudzony sos przekładam do pojemników i mrożę.

Smacznego!
Natalia Gmyrek

You may also like

Leave a Comment

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Pewnie nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj