Home PrzepisyObiady Wiosenne Quiche z pomidorkami

Wiosenne Quiche z pomidorkami

by Natalia Gmyrek

Wiosenne Quiche z pomidorkami i Kawa Kenya Starbucks

Mi wiosna kojarzy się z nowalijkami! Uwielbiam pierwsze wiosenne warzywa i owoce. To właśnie w tym czasie, najczęściej sięgam po pomidory, nasze polskie pomidory! Zwłaszcza teraz mają tak cudowny smak i zapach. Pamiętam, kiedy byłam małą dziewczynką, babcia zabierała mnie na działkę, którą uprawiała. Zawsze było tam pełno pomidorowych krzaków i pięknych, czerwonych soczystych owoców. Doskonale pamiętam ten zapach pomidora świeżo zerwanego z krzaka.

Do dziś kiedy robię zakupy na targu, czy bazarze, został mi nawyk wąchania pomidorów, truskawek, jabłek… mam wyjątkowo wyczulony węch. Uwielbiam w ten sposób sprawdzać jakość produktów. Nos nigdy mnie nie zawodzi. Dziś uwiodły mnie pomidory, mam zamiar uwieść nimi Was… zapraszam na kawę i wiosenne quiche.

JAKA JEST KAWA KENYA STARBUCKS?

Kawa Kenya to przykład kawy średniopalonej. Ma w sobie kwaskowate nuty cytrusów. Idealnie komponuje się z grejpfrutem, pomarańczą czy limonką. Można w niej też wyczuć aromaty pomidorów, dlatego moim zdaniem idealnie pasuje do mojego wiosennego quiche.

O tym, czym jest foodpairing, możesz przeczytać tutaj.

FOODPAIRING DLA KAWY KENYA: Wiosenne Quiche z pomidorkami

Wiosenne Quiche z pomidorkami i Kawa Kenya Starbucks Mi wiosna kojarzy się z nowalijkami! Uwielbiam pierwsze wiosenne warzywa i owoce. To właśnie w… Przepisy Wiosenne Quiche z pomidorkami European Print This
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Ciasto:
  • 125g zimnego masła
  • 250g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • Masa:
  • 250ml śmietany kremówki
  • 4 jaja + 1 białko (od żółtka z ciasta)
  • sól i pieprz
  • liście z jednego pęczka bazylii
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 plastry dobrej szynki
  • 100g sera żółtego
  • szczypta cukru
  • gałązka pomidorków cherry

Instructions

Połączyć składniki ciasta w misce i zagnieść. Wyłożyć ciasto na blaszkę do tarty i nakłuć. Schłodzić w lodówce ok godzinę. Po tym czasie podpiec w piekarniku w 180 stopniach do złotego koloru.

Jajka połączyć ze śmietanką, dodać sól i pieprz i drobno posiekaną bazylię. Następnie do masy dodać starty ser.

Na pateni podsmażyć cebulę i szynkę pokrojoną w kostkę z dodatkiem masła, soli i szczyptą cukru.

Na podpieczony spód wyłożyć cebulę i szynkę i zalać masą. Piec ok 30 min w 190 stopniach. Pomidorki grillować na patelni i wyłożyć na wierzch tarty. Ozdobić listkami bazylii.

Czy wiesz, że…

Największym zagrożeniem dla kawy są słonie. To znak charakterystyczny dla regionu Kenya. Dlaczego w kawie możemy wyczuć cytrusowe aromaty?

To proste! W tych regionach obsadza się plantacje kawy cytrusowymi krzewami, bo te odstraszają słonie!

Tak! Słonie nie znoszą cytrusów. Przez bliskie towarzystwo tych krzewów, kawa Kenya zyskała cytrusowy aromat.

Przepiękne opakowania kaw Starbucks nie są przypadkowe, z każdym z nich wiąże się pewna historia. Dlatego na opakowaniu Kawy Kenya widnieje słoń, abyśmy pamiętali tą cytrusową historię.

Smacznego!
Natalia Gmyrek

You may also like

Leave a Comment

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Pewnie nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj